Nederlands English Deutsch

Tips voor Trips

[Schouwen Duiveland] [Toerisme en Recreatie] [De Grevelingen]

Schouwen Duiveland

Schouwen-Duivenland is het "noordelijkste" eiland van Zeeland getypeerd door de breedste stranden en duinen. Achter de bosrijke duinen ligt een vriendelijk polderlandschap met pittoreske dorpjes en stadjes als Brouwershaven, Renesse, Burgh-Haamstede, Scharrendijke, Zierikzee, Zonnemaire en Dreischor. Brouwershaven is een ideale uitvalsbasis om het eiland te verkennen. Overal kom je nog sporen tegen van de Watersnoodramp van 1 februari 1953. Vaak zijn de polders juist door deze ramp prachtige natuurgebieden geworden met hele bijzondere flora en fauna. In monumentaal Zierikzee waant de bezoeker zich weer even in de tijd van de VOC. Met de auto zijn de andere Zeeuwse eilanden goed te bereiken en de bezienswaardigheden kunt u tijdens uw verblijf bezoeken. Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje gezet.

Toerisme en Recreatie

- Bezienswaardigheden

Miniatuur Walcheren
Deltapark Neeltje Jans
Watersnood museum
De Deltawerken
Zeeuws Museum (Middelburg)
Voetbal Experience (Middelburg)
Museum & Stoomtrein (Goes – Borssele)
Het Arsenaal (Vlissingen)
Reptielenzoo Iguana Vlissingen
Boswachterij Westenschouwen
Brouws museum (Brouwershaven)
Informatiecentrum de Grevelingen (Brouwersdam Noordkant)

Overige musea van Schouwen-Duiveland zijn te vinden op de volgende website http://www.museaschouwenduiveland.nl/.

- Watersport

In de directe omgeving van Brouwershaven zijn er volop mogelijkheden voor watersport zoals zeilen, sportvissen (ook met de boot), surfen, kite surfen en sportduiken. Ook vinden er rondvaarten plaats op het Grevelingenmeer welke starten vanaf Den Osse en Brouwershaven (Klik hier voor meer informatie).

De meeste kite surfscholen bevinden zich op het 'stukje' Noordzeestrand gelegen aan de Brouwersdam, enkele scholen zijn: Kite Surf Events en Jonker Fun Sports.

In Brouwershaven kunnen er kleine kajuitbootjes gehuurd worden bij Ed Willemse Services (tel. 0111-691191). Op Markt nummer 24 te Brouwershaven is Dolphins Dive Centre gevestigd dit is een duik school en tevens duik shop. In Scharendijke (nabij Brouwershaven) kunnen er diverse open zeilboten gehuurd worden bij Jan Hardenbol. Zeilschool All Weather Sailing bevindt zich in Den Osse (nabij Brouwershaven) hier wordt gezeild met polyvalken en er kunnen diverse zeilcursussen gevolgd worden. Op de Kabbelaarsbank en de Grevelingendam zijn mogelijkeden voor surflessen: Surfcentrum Brouwersdam (tel. 0111 - 671480).

- Stedentrip

Wandelen in historisch Zierikzee
Wandelen in historisch Veere

- Noordzeestrand

Het 21 kilometer lange strand van Schouwen-Duiveland is overal verschillend en dat maakt het juist zo uniek. Voor ieder is wat wils: wat te denken van natuurstranden waar rust overheerst, watersportstranden waar sportievelingen aan hun trekken komen of familiestranden waar de strandwacht een oogje in het zeil houdt en het paviljoen allerlei lekkers serveert. Er zijn 22 strandovergangen. Deze zijn aangegeven op de strandfolder van de gemeente Schouwen-Duiveland. Op verschillende stranden wappert de Blauwe Vlag. Dit betekent onder andere dat aan deze stranden het zwemwater van uitstekende kwaliteit is, de stranden worden schoongehouden, er toiletten en afvalbakken aanwezig zijn en dat er een reddingspost is. 


De Grevelingen

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West Europa. Aan de Westzijde wordt het begrensd door de Brouwersdam en aan de Oostzijde door de Grevelingendam. Het meer ligt op de grens van Zuid-Holland en Zeeland, tussen de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Het Grevelingenmeer biedt u talloze mogelijkheden voor actieve recreatie langs de oevers en op het water. Jaarlijks komen hier 2 miljoen bezoekers, waarvan de helft actief is als watersporter en de andere helft gebruik maakt van de recreatieterreinen. De strandjes met ligweides hebben zwem- en surfzones tussen de beide dammen. Hengelsportliefhebbers vinden overal wel een stekje langs de dichtbegroeide oevers. Kanoën, roeien, zeilen, duiken maar ook het maken van een rondvaart behoren tot de mogelijkheden van recreatie op het Grevelingenmeer. Ook is er gelegenheid om een natuurwandeling te maken, er zijn drie wandelroutes uitgezet. Het meer kent talloze faciliteiten zoals parkeerplaatsen, toiletten en douches aan het water.
Meer informatie over de Grevelingen vindt u op www.grevelingen.nl/. (Bron: Website gemeente Schouwen-Duiveland)