Nederlands English Deutsch

Brouwershaven


[Algemeen] [Geschiedenis] [Plattegrond] [Tips]

Algemeen

Brouwershaven behoort tot een van de drie oudste steden van Nederland en is onder andere bekend vanvolks dichter Jacob Cats en grote jachthaven. Het is een gezellig plaatsje met een stadhuis dat dateert uit 1599, de mooie Sint Nicolaaskerk, het Waaggebouw en andere bezienswaardigheden. Vanuit de woonkamer kijkt u op de markt hetgeen al een vermaak op zich is. In Brouwershaven vindt u naast een supermarkt, warme bakker, kapper en bloemist verschillende gezellige restaurants. Op korte afstand ligt het Grevelingenmeer met een kinderstrand. Een ideale locatie voor watersportliefhebbers, maar de omgeving leent zich ook prima voor wandelingen en fietstochten. Fietsen zijn te huur bij de Spar (supermarkt) maar u kunt ook uw eigen fietsen meebrengen. De Noordzee met een prachtig duingebied en uitgestrekte schone stranden vindt u op amper 7 km afstand. In de omgeving van Brouwershaven vindt u verder de gezellige badplaatsen als Renesse en Burgh-Haamstede. In Den Osse bevindt zich een binnenzwembad; niet groot maar prima voor kinderen.  Een bezoek aan het stadje Zierikzee (te bereiken via een schitterende fietsroute) is ook zeker de moeite waard Tochtjes met de auto kunt u maken naar de Deltawerken, Middelburg, Goes en Vlissingen.
Wilt u gewoon lekker een dagje thuisblijven? Geen probleem. Vanuit ons huisje heeft u een mooi uitzicht op de markt en haven van Brouwershaven. Kom en geniet!

Geschiedenis

Brouwershaven een deel van de Nederlandse gemeente Schouwen-Duiveland, in de provincie Zeeland, aan het Brouwershavense Gat en de Grevelingen. Tot 1 jan. 1997 was Brouwershaven een zelfstandige gemeente. Brouwershaven ontstond in de dertiende eeuw, het is ca. 1285 gesticht en in 1477 al als stad aangeduid. Het stadje ontstond toen er nog vier eilanden bestonden: Schouwen, Bommenede, Dreischor en Duiveland. Deze vier eilanden waren gescheiden door de Gouwe. Aan de zuidzijde van de Gouwe was Zierikzee ontstaan, aan de noordzijde zag de adel verdere mogelijkheden en hier ontstond Brouwershaven. Uit eindelijk zijn door aanslibbing deze eilanden samengegroeid. Door de eeuwen is de naam Schouwen-Duiveland ontstaan voor wat eens 'Scouden' en 'Duvelant' heette.
De geschiedenis van Brouwershaven is er één van verbondenheid met het water. Visvangst en de vangst van schelpdieren waren een belangrijke inkomstenbron. Maar ook de handel. Wijn en bier (sommige historici beweren dat met name aan de overslag van Delfts bier Brouwershaven zijn naam ontleende), hout en steen, wol en vlas, rapen en bieten: een keur van aardse zaken doet de stad groeien. Lange tijd wordt ook in de omgeving van Brouwershaven de bovenlaag van de grond verwijderd om het onderliggende veen met een zeer hoog zoutgehalte bloot te leggen. Darinckdelven noemt men het. Via een proces van verbranden van het veen en het koken van de as (zieden) wint men het kostbaarste uit die tijd: het zout. En als het darickdelven verboden wordt, haalt men het zout uit warme streken waar de zon zeewater kan verdampen. Uit Portugal bijvoorbeeld. Dat zout wordt voor een flink deel doorgevoerd naar de havens aan de Oostzee, waar weer hout en andere producten worden ingekocht.
Brouwershaven wordt zo belangrijk dat Johanna van Beieren de havenstad zelfs stadsrechten verleent. Maar een plaats in de Staten van Zeeland zal Brouwershaven niet krijgen en daarom blijft het tot op de dag van vandaag: een smalstad.
Tot in de negentiende eeuw biedt Brouwershaven economisch gezien een wisselend beeld. Brouwershaven beleefde vooral gedurende de 17de eeuw een bloeiperiode als vissershaven. Tijden van voor- en tegenspoed wisselen elkaar af en... Brouwershaven heeft één gebrek: de weg van de eigenlijke haven naar de Grevelingen (het kanaal dat beide verbindt is eigenlijk een uitvloeisel van de al spoedig dichtgeslibde Gouwe) is lang en smal. De schepen worden groter het smalle kanaal weerhoudt deze grotere handelsschepen om de haven binnen te varen en Brouwershaven gaat maritiem achter lopen.
Tóch komt er nog een opleving als in de XIXe eeuw de Brielse Maas en het Goereese Gat verzanden. Rotterdam dreigt onbereikbaar te worden voor zeeschepen en daarom verschijnen er steeds meer hoge masten op de rede van Brouwershaven. De Rijksoverheid bouwt dan ook een groot kantoor voor het loodswezen en voor de belastingdienst en ook een aanzienlijke werkplaats voor tonnen die de vaarweg bebakenen. De eerste telegraafverbinding in Nederland is die van Brouwershaven naar Rotterdam. Na het graven van de Nieuwe Waterweg (1872) verdween de functie van overslaghaven voor Rotterdam. Brouwershaven glijdt terug in de vergetelheid.
Pas na de watersnoodramp in 1953 komt de smalstad opnieuw tot leven door de aanleg van prestigieuze jachthavens en stimulering van het toerisme, beide nu dé economische dragers van Brouwershaven. (Bron: wikipedia.org)

Plattegrond

1 Brandweer
2 Havenkantoor
3 Scholencomplex
4 Scoutingterrein
5 Stadswaag (arts)
E4
D2
C4-C5
D2
C5
6 Hertenkamp
7 Tennisbaan
8 Strand
9 Brouws Museum
D3
E3
D1
D4
Weth. den Boerstraat
Jacob Catsstraat
Dapperweg
Weth. Dekkerstraat
Delingsdijk
Burg. Gaststraat
Grachtweg
Haven Noordzijde
Haven Zuidzijde
Heernisweg
Kijkuitsedijk
Krabbendijke
Kromwal
De Lei
De Lelie
Loswal
Markt
Meekrapstraat
Molenstraat
Nieuwe Jachthaven
Nieuwstad
B6
C5
A4
B6 - C6
B7 - D7
C5
B5
D4
D4
B2
F7
C3
C6
B6
B6
C2
C4-C5
B7-C6
C3
C3-D3
C4
Nieuwstraat
Noordbosweg
Noorddijk
Noorddijkstraat
Noorwegenlaan
Oude Schouwsedijk
Poortdijkstraat
Provinciale Straatweg
De Roos
Schendersweg
Schouwsedijk
Schuitkade
Sleepstraat
Spuislop
Spuiweg
Spuiwekken
J. Verhoeffstraat
Voorburglaan
Zuiddijkstraat
Zuidwal
Dolphins Dive Centre
C4
F7
B2
B4-C4
B3-B4
C6-C7
D5
E6-E7
B7
A6-A7
B2
C5
D5
D5
E2-E4
F5
D5
B4
C5
D5

C4

Tips

  
Restaurants:
  • Herberg Het Zwarte Schaep (Haven zuidzijde)
  • Chin. Ind. restaurant De Chinese lange muur (Markt 15)
  • Restaurant De Brouwerie (Molenstraat 31-33)
  • Restaurant SJee Bee (Markt 31)
  • Bar Restaurant La Plaisanterie (Haven Noordzijde 9)
  • Spablo (Molenstraat 1)
  • Cafetaria 't Seepaerd (Markt 36)